bannerbannerbanner
logo
Войти

Литературные журналы

• Edebiyat eğitiminde suçlayanlar ve suçlananlar: Alp Er Tunga öldü mü? Alper tanga giydi mi? • Sela…
• Edebiyat eğitiminde suçlayanlar ve suçlananlar: Alp Er Tunga öldü mü? Alper tanga giydi mi? • Selahattin Özpalabıyıklar: Yeni bir kitaba başlarken ödüm kopuyor. • Hakan Şenocak: Benim sistemle sorunum var. İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Şubat ayında yayımlanan 8. sayısında, edebiyatımızda yapılmış en önemli soruşturmalardan birinin sonuçları yayımlanıyor. NotosÖykü tarafından yapılan ve “2008’in ilk büyük soruşturması” olarak sunulan Yüzyılın 40 Romancısı başlıklı soruşturma, bugüne dek yapılmış en kapsamlı edebiyat soruşturması. NotosÖykü’nün 8. sayısında, 135 seçicinin önerdiği 97 romancı arasından seçilen ve ilk üç sırasında Yaşar Kemal, Oğuz Atay ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bulunduğu 40 romancının adları ile seçicilerin tam listesi veriliyor. Derginin yayın yönetmeni Semih Gümüş’ün değerlendime yazısında, “Çağdaş Türk romanının geçen yüzyılının 40 romancısını edebiyatımızın kamuoyunu oluşturan büyük bir seçici kurul seçti,” deniyor ve şu saptamalar yapılıyor: “Daha önce yapılmış edebiyat soruşturmalarında bu denli geniş bir seçici listesi oluşturulmamıştı. Dolayısıyla bu kez sonuç daha önemli. Nitelikli tartışmalara yol açabilir. Aynı zamanda tarihsel bir dönem saptaması yerine geçebilecek bu sonuç, çağdaş Türk romanının kanonunu sorgulayanlar için sağlam bir temel de oluşturuyor. Bu arada yazarların, okurların, araştırmacıların, eğitimcilerin göz önünde tutmaları gereken bir 40 romancı listesi çıktığı da kaydedilebilir.” Şubat-Mart 2008
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Keşfedilmemiş bir kültür: Guaraní edebiyatı • Mayıs 68 ve edebiyat • Murathan Mungan: Yazımı süre…
• Keşfedilmemiş bir kültür: Guaraní edebiyatı • Mayıs 68 ve edebiyat • Murathan Mungan: Yazımı sürekli ateşe atarak ilerledim. İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Nisan’da yayımlanan 9. sayısında iki önemli dosya yer alıyor. İlki Keşfedilmemiş bir kültür: Guaraní edebiyatı-Çiftdilli Paraguay edebiyatı başlığını taşıyor. Latin Amerika’nın çiftdilli tek ülkesi olan Paraguay’ın yerli halkının İspanyol sömürgecilerle karşılaştığı günlerden bugüne oluşan kültürü içinden çıkan Guaraní edebiyatı, önde gelen yazarları ve şairleriyle NotosÖykü’nün bu sayısının kapak konusunu oluşturuyor. Derginin Paraguaylı yazarların da yardımını alarak oluşturduğu dosya, ülkemizde bilinmeyen bir edebiyatı tanıtıyor. NotosÖykü’nün Nisan sayısının ikinci konusu da Mayıs 68 ve edebiyat. Yirminci yüzyılda dünyanın yaşadığı en önemli ve romantik sol dalgalardan birinin simgesi olan Mayıs 68 sırasında Türkiye’de edebiyatın başlıca göstergelerinin yeniden hatırlatılmasını amaçlayan dosyaya Demir Özlü de o sıcak günlere ilişkin izlenimleriyle katılıyor. Derginin bu sayısının söyleşileri de Murathan Mungan ve Beşir Ayvazoğlu ile. Yeni kitabı Kadından Kentler’den çıkarak yapılmış söyleşide, Murathan Mungan’ın edebiyatımızın bugünkü durumuyla ilgili değerlendirmeleri de var.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• İyi bir kitaplık nasıl kurulur? • Yaşar Kemal’in bilinmeyen öyküsü • ekşi sözlük kültürü İki ayl…
• İyi bir kitaplık nasıl kurulur? • Yaşar Kemal’in bilinmeyen öyküsü • ekşi sözlük kültürü İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Haziran’da yayımlanan 10. sayısının kapak konusu, İyi bir kitaplık nasıl kurulur? başlığını taşıyor. Kitapla, okumakla, edebiyatla doğrudan ilgili bölüm, Murat Belge, Faruk Duman, Şavkar Altınel, Oğuz Demiralp, Mehmet Ulusel’in yazıları ve Doğan Hızlan, Nüket Esen, Turgut Çeviker’in “iyi bir kitaplıkta bulunması zorunlu yirmi kitap” önerilerinden oluşuyor. NotosÖykü’nün Haziran sayısının ikinci konusu ekşi sözlük kültürü. Yeni bir gençlik kültürü olarak değerlendirilen ekşi sözlük kültürü, içerden ve dışarıdan yazarların yorumları ve görüşleriyle, olumlu ve olumsuz yanlarıyla değerlendiriliyor. Derginin bu sayısının söyleşileri de Zeki Demirkubuz ve Özcan Karabulut ile. Zeki Demirkubuz sinema ve edebiyat ilişkisiyle kendi sinema anlayşışını anlatıyor. Özcan Karabulut ile söyleşinin asıl konusu da, yazarın yeni yayımlanan Amida, Eğer Sana Gelemezsem romanı çevresindeki olası tartışmalar.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Ağustos’ta yayımlanan 11. sayısının kapak konusu, Türkiye’d…
İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Ağustos’ta yayımlanan 11. sayısının kapak konusu, Türkiye’de bir Kürt edebiyatı var mı? başlığını taşıyor. Türkiye coğrafyasında yeni bir oluşum süreci yaşayan genç Kürt edebiyatının durumunu sorgulayan bölüm, bugüne dek en kapsamlı biçimde NotosÖykü’nün bu sayısında ele alınıyor. Bölümün yazarları Lal Laleş, Şener Özmen, Muhsin Kızılkaya, Îrfan Amîda, Selim Temo, Abidin Parıltı, Dilawer Zeraq, Firat Cewerî, Kawa Nemir, Şeyhmus Diken, Yunus Eroğlu, Remezan Alan, Yaqob Tilermenî, Semih Gümüş. NotosÖykü’nün Ağustos sayısının ikinci konusu Fanzin: Ötekinin sesi. Edebiyat ve kültür yaşamının arka sokaklarının yayıncılığı olarak dirençle yaşayan fanzinleri, sorunlarıyla ele alan bölüm Altay Öktem ile yapılan söyleşiyle açılıyor. Can Sıkıntısı, kargamecmua, SoluCan, duende de konuklar. Derginin bu sayısının ilk söyleşisi de Mehmet Yaşin ile. Mehmet Yaşin dünyanın uçlarına yaptığı yolculukları ve “lezzet durakları”nı anlatıyor; gazetecilik, yayıncılık deneyimlerini paylaşıyor, mutfaktan bilgiler veriyor. NOTOSÖYKÜ AĞUSTOS-EYLÜL 2008, 11 • Kapak tasarımı: Mehmet Ulusel
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Patafizik ve Edebiyat • Çocuğunuzu kitapçıya götürüyor musunuz? • Çocuklar İçin 20 Kitap Önerisi …
• Patafizik ve Edebiyat • Çocuğunuzu kitapçıya götürüyor musunuz? • Çocuklar İçin 20 Kitap Önerisi İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Ekim’de yayımlanan 12. sayısının kapak konusu, Kafka, Bir efsanenin doğuşu başlığını taşıyor. Dünya edebiyatının sıra dışı yazarlarının başında gelen Kafka’nın 125. doğum yılı nedeniyle hazırlanan bölümün yazarları Demir Özlü, John M. Grandin, Oğuz Demiralp, Nedim Gürsel, Ahmet Cemal, Şavkar Altınel, İlknur Özdemir, Pierre Dumayet, Hande Öğüt, Sezer Duru. NotosÖykü’nün Kafka sayısı, bu konuda hazırlanmış az sayıdaki kaynaktan biri olmaya aday görünüyor. NotosÖykü’nün Ekim sayısında, ’Patafizik ve Edebiyat ile Çocuğunuzu kitapçıya götürüyor musunuz? konuları da öne çıkıyor. Çocuklar İçin 20 Kitap Önerisi de bu sayının ilgi çekecek sayfalarından. Derginin bu sayısının söyleşileri ise, Ekim ayında Türkçede Tekno-Mağara’nın Ötesi adlı romanı yayımlanacak olan Amerikan muhalif yazar Harold Jaffe ve yayımlandıktan sonra çevresinde yeni bir tartışma yaratmış Kayıp Gölgeler Kenti romanı üstüne Nazlı Eray ile.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Büyücü’ye yolculuk: Romanın düş dünyasının izinde • Ergün Gündüz Edebiyatla çizerlerin buluştuğu g…
• Büyücü’ye yolculuk: Romanın düş dünyasının izinde • Ergün Gündüz Edebiyatla çizerlerin buluştuğu gün… • Ümit Ünal ile Gölgesizler filmi İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Aralık’ta yayımlanan 13. sayısının kapak konusu, Erotik Edebiyat başlığını taşıyor. “Erotizm, edebiyatın doğuşundan bugüne, sözün ve sözcüklerin iskeletini dolduran, yaratıcılığı kamçılayan, okurun yanından ayrılmadığı, hayattır,” sözleriyle sunulan Erotik Edebiyat bölümünün yazarları Ferit Edgü, Fatih Özgüven, Müge İplikçi, küçük İskender, Faruk Duman, Hande Öğüt. Notos’un Aralık sayısında, Frankfurt Kitap Fuarı’nın Ardından “Artılar eksilerden çok değildi” yorumuna ağırlık veren değerlendirmeler de bir bölümde toplanmış. Derginin bu sayısında, Türkiye’de resimli romanın ilk akla gelen ustalarından Ergün Gündüz ile resimli roman ve edebiyatla ilişkisi üsüne kapsamlı bir söyleşi yer alıyor. Hasan Ali Toptaş’ın Gölgesizler adlı romanının filmini yapan yönetmen Ümit Ünal ile yapılan söyleşi de, Gölgesizler’den çıkarak sinema ve edebiyat ilişkisi üstüne özgün bir bakış açısı getiriyor. John Fowles’un Büyücü romanı üstüne, romanın çevirmeni Meram Arvas’ın yazdığı “düşsel bir yolculuk” yazısı da bu sayının öne çıkan bölümlerinden.
• Milan Kundera ile söyleşi • Mehmed Uzun ve bir Doğu dilinin diriltilmesi • Süryani Edebiyatı: Bili…
• Milan Kundera ile söyleşi • Mehmed Uzun ve bir Doğu dilinin diriltilmesi • Süryani Edebiyatı: Bilinmeyen bir edebiyatın binlerce yıllık geçmişi İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Şubat’ta yayımlanan 14. sayısının kapak konusu, Edebiyatımızda geleceğin ustaları başlığını taşıyor. Notos’un her yıl Şubat sayısında sonuçlarını yayımladığı büyük soruşturmaların üçüncüsünün konusunu oluşturan Edebiyatımızda geleceğin ustaları, gelecekte geçmişin ustalarıyla aynı düzeyde anılmaya aday olan yeni kuşak yazarlarının kimler olabileceği sorusuna dayanıyor. Edebiyatımızda geleceğin ustaları arasında adları öne çıkan 25 yazar Notos’un soruşturmasının sonucu olarak açıklanıyor. Notos’un 14. sayısında yer alan, Mardin Süryani kilisesi papazı Gabriyel Akyüz’ün Süryani Edebiyatı üstüne tanıtım yazısı, bugüne dek doğru dürüst bilinmeyen bir edebiyatın binlerce yıllık geçmişi hakkında somut bilgiler veriyor. Derginin bu sayısında, Avrupa edebiyatının en önemli yazarlarından Milan Kundera ile roman sanatı üstüne yapılmış kapsamlı bir söyleşi yer alıyor. Notos’taki ikinci söyleşi de genç yazar Kaya Genç ile, yeni yayımlanan Macera romanı sütüne yapılmış. Yasemin Yazıcı’nın Avignon Festivali, Z. Heyzen Ateş’in Portekiz izlenimleri de Notos’un bu sayısındaki gezi yazıları. Mehmed Uzun’un romanları üstüne Lal Laleş’in yazdığı yazı da, Mehmed Uzun’un Kürt edebiyatı ve Kürtçeye yaptığı katkıyı tartışıyor.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Margaret Atwood küresel krizi yorumladı “Hep ben, ben, ben dönemi bitti.” • Zoraki Yahudi Roni Mar…
• Margaret Atwood küresel krizi yorumladı “Hep ben, ben, ben dönemi bitti.” • Zoraki Yahudi Roni Margulies anlattı Türkiye’de Yahudi olmak • Okur gözüyle Masumiyet Müzesi İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Nisan’da yayımlanan 15. sayısının kapak konusu, Dostoyevski başlığını taşıyor. Kimilerine göre “dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarı”, kimilerine göre “gerçek bir deha” olarak görülen Dostoyevski üstüne dergilerde yapılmış en kapsamlı çalışma olduğu belirtilen dosyada, René Wellek, D.H. Lawrence, Demir Özlü, Irwing Howe, Sabri Gürses, Georg Lukács, A. Ömer Türkeş, Marcel I. Weinreich’ın yazıları, Dostoyevski üstüne görüşler ve Dostoyevski’nin “Çam Ağacı ve Düğün” adlı öyküsü yer alıyor. Günümüz Kanada edebiyatının ilk akla gelen yazarı olan Margaret Atwood ile küresel kriz üstüne yapılmış söyleşi de Notos’un 15. sayısının ilgi çekici bölümlerinden. “Hep ben, ben, ben dönemi bitti,” diyen Atwood’un ABD’nin ekonomi-politiklarına yönelttiği eleştiri ve kriz yorumu, entelektüel yazar tutumunu örnekliyor. Derginin bu sayısında, “Türkiye’de Yahudi Olmak” sorununu Roni Margulies ilginç gözlemleriyle anlatıyor. Ayfer Tunç ile son romanı üstüne söyleşi ve İnci Aral’ın “Yanılsama ve Fantazya” başlıklı yazısı da öne çıkan öteki bölümler.
• Murat Menteş: “Roman bizi kral dairesine çıkarır.” • Enis Batur, “Gide, Okuma Notları” • Murathan …
• Murat Menteş: “Roman bizi kral dairesine çıkarır.” • Enis Batur, “Gide, Okuma Notları” • Murathan Mungan, Kâğıt Gemiler • Yezidi Edebiyatı Notos edebiyat dergisi, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının dördüncüsünü Şubat-Mart 20. sayısında açıkladı. Bu yılki soruşturmasının konusu Yüzyılın 40 Öykücüsü olarak belirlenen Notos’un 20. sayısında 205 seçicinin önerdiği 167 öykücü arasından seçilen 40 öykücünün listesi veriliyor. Notos’un Yayın Yönetmeni Semih Gümüş, “Katılımın büyüklüğü, çıkan sonucun sağlam bir veri, güvenilir bir değerlendirme olarak alınmasını sağlar. Böylece nitelikli tartışmalara yol açabilir,” diyor. Bu sayıda genç romancı Murat Menteş ve İngiliz yazar Kenneth White ile yapılmış iki söyleşi var. Günlerin Getirdiği bölümündeyse, yok olan bir kültür tanıtılıyor: Yezidi Edebiyatı. Enis Batur da artık Notos'un yazarları arasında. İlk yazısı: “Gide, Okuma Notları”. Murathan Mungan “Kâğıt Gemiler” notlarını bu sayıda sürdürüyor.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Enis Batur: “Basamaklar ağır ağır kat edilirdi.” • Roman yargılanıyor. “Diyanet’in raporu bardağı …
• Enis Batur: “Basamaklar ağır ağır kat edilirdi.” • Roman yargılanıyor. “Diyanet’in raporu bardağı taşıran son damla oldu.” İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Haziran’da yayımlanan 16. sayısının kapak konusu, Türk sineması Türk romanın önüne mi geçti? başlığını taşıyor. Son yıllarda yazılan romanların, son yıllarda yapılan filmlerin gerisinde kaldığı biçimindeki düşünceler gitgide daha çok dile getirilmeye başladı. Doğruluğu ya da yanlışlığı bir yana, tartışılması nitelikli bir katkıya dönüşecek bir soru bu. Notos, bu soru çevresinde sinemacılarla edebiyatçıların düşüncelerini bu sayının kapak konusuna dönüştürdü. Selim İleri, Mehmet Güreli, Tunca Arslan, Özcan Alper, Mehmet Açar, Şükren Yücel, Cemil Kavukçu, Hande Öğüt tartışıyor. Edebiyatımızın sıra dışı yazarlarından Enis Batur, edebiyatın dışına taşan soruları gene kendi üslubu içinde yanıtlıyor. Bir yandan, “Ben kendi sorunlarına gömülmüş biriyim,” diye açıklıyor şimdiki durumunu, öbür yandan kuşaklar arasındaki tutumlara, “Basamaklar ağır ağır kat edilirdi,” yaklaşımıyla eğiliyor. Nedim Gürsel’in Allah’ın Kızları romanı hakkında dava açılması da Notos’un bu sayısının konularından. Nedim Gürsel’in görüşleri yanı sıra, TYS Başkanı Enver Ercan ile PEN Başkanı Tarık Günersel yazar örgütlerinin tutumunu açıklıyor.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Metin Yeğin: “Programım, yeryüzünün lanetlilerinin programı.” • Lal Laleş ile Kürt edebiyatı ve şi…
• Metin Yeğin: “Programım, yeryüzünün lanetlilerinin programı.” • Lal Laleş ile Kürt edebiyatı ve şiir • Bodrum’un Kültür Sanat Haritası İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Ağustos’ta yayımlanan 17. sayısının kapak konusu, Edebiyatımızın önünü açacak yollar başlığını taşıyor. “Kalıpların dışına çıkmak için hangi yeni biçimler denenebilir?” sorusu çevresinde, bugüne dek gündeme getirilmemiş bir yazınsal sorunu ele alan Notos, edebiyatımızın yakın geleceğine ışık tutacak yazınsal arayışları, biçimleri, deneysel edebiyatın sınırlarını tartışıyor. Hasan Bülent Kahraman, Deniz Gündoğan, Cem Akaş, Faruk Duman, Hande Öğüt, Cem Uçan, Özcan Doğan, Kaya Genç, Özcan Türkmen, Cihan Serdar Kızılcık, Ömer Ayhan, Semih Gümüş’ün yazılarıyla. Sıra dışı bir gezgin olan Metin Yeğin de, Latin Amerika başta olmak üzere, dünyanın çok çeşitli yerlerine yaptığı gezileri, yaşadıklarını, yaptıklarını Notos’a anlattı. “Programım, yeryüzünün lanetlilerinin programı,” diyen Metin Yeğin, dolaştığı yerler için yaptığı belgesel filmlerle farklı kültürleri bizim dünyamıza taşıyor. Şair, çevirmen, yayıncı Lal Laleş ile kendi şiiri ve Kürt edebiyatı üstüne yapılan söyleşi de derginin bu sayısının özel bölümlerinden. Notos’un bu sayısında her zaman yaz mevsiminin odak noktasına kurulan Bodrum’un kültür ve sanat mekânlarını tanıtan Bodrum’un Kültür Sanat Haritası da var. Bölüm, Bodrum’da yaşayan ressam Turan Erol ile yazar İlker Karakaş’ın gözlemleriyle tamamlanmış.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Sema Kaygusuz ile Yüzünde Bir Yer üstüne • Julio Cortázar: “Hayat bana kimsesiz bir ada, kimsesiz …
• Sema Kaygusuz ile Yüzünde Bir Yer üstüne • Julio Cortázar: “Hayat bana kimsesiz bir ada, kimsesiz bir oda olabilir.” • Gözden kaçmış kitaplar… İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Ekim’de yayımlanan 18. sayısının kapak konusu, Yaşar Kemal-Edebiyatımızın büyük gurur kaynağı başlığını taşıyor. Yaşar Kemal’in yazdıkları üstünde bugüne dek yeterince durulmadığı düşüncesine dayanarak hazırlanan dosya, Emin Özdemir, A. Ömer Türkeş, Feridun Andaç, Hande Öğüt, Lütfi Özgünaydın, Deniz Gündoğan, Hülya Soyşekerci’nin yazılarından oluşuyor. Edebiyatımızın yeni kuşaklarının değerli yazarlarından Sema Kaygusuz ile yeni romanı Yüzünde Bir Yer üstüne yapılan söyleşi de Notos’un bu sayısının öne çıkan bölümlerinden. Sema Kaygusuz hem yeni romanını, hem de bugüne dek yayımlanan kitaplarından çıkarak, edebiyat anlayışını anlatıyor. Julio Cortázar ile yapılmış söyleşi de Notos’un nitelikli edebiyatı yakından izleyip öne çıkaran tutumunu güçlendiriyor. Notos bu sayıda gözden kaçan kitapları da hatırlatıyor. Bazen okunmalarındaki güçlükler ve yayımlandıkları zamanın okuma kültürüne ters düşmeleri yüzünden, bazen de kendi dışlarındaki çeşitli siyasal, toplumsal nedenlerle gözden kaçan kitaplardan bir bölümü, bu sayının “Günlerin Getirdiği” bölümünü oluşturuyor.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Mehmet Güleryüz “’Resmin sorunları yerine, parasal ederi ve getirisi” • Hüseyin Cevahir’in gözden …
• Mehmet Güleryüz “’Resmin sorunları yerine, parasal ederi ve getirisi” • Hüseyin Cevahir’in gözden kaçmış değerlendirmesi • İrlanda edebiyatı: Asi ruhların yurdu İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Aralık’ta yayımlanan 19. sayısının kapak konusu, Bağımsız sanat, hoşgörüsüzlük ve telif hakları başlığını taşıyor. Sanat ve edebiyatta bağımsız ve ticari olmayan inisiyatifler üstüne uygulanan baskı, yasak ve sansür uygulamaları ile edebiyatta 70 yıllık telif haklarının yanlışlığı üstüne, farklı bakış açılarının ele alındığı bölüm, yeni tartışmalar yaratmaya aday. Çağdaş Türk resminin büyük ustalarından Mehmet Güleryüz ile yapılmış söyleşi Notos’un bu sayısının en ilgi çekici bölümlerinden. Mehmet Güleryüz, resim ve sanat dünyasına ilişkin söylenmemiş sözler ediyor, eleştiriler getiriyor. Zafer Şenocak da bu sayının ikinci söyleşisinde yurt dışında iki kimlikli bir yazar gibi yaşamanın sorunlarını ve edebiyat anlayışını anlatıyor. Notos bu sayıda sürpriz bir belgeyi hatırlatıyor. 1968 kuşağının önde gelen kişiliklerinden Hüseyin Cevahir’in Nisan 1968’de yayımlanan “Kalın Çizgilerle Edebiyatımızın Dünü” adlı yazısı, edebyatımızın geçen dönemlerine ilişkin önemli yorumlar ve saptamalar içeriyor. İrlanda edebiyatı ve öykücülüğü de Notos’un bu sayısının “Günlerin Getirdiği” bölümünü oluşturuyor.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Faruk Duman: “Çünkü anlatacak hikâye kalmamış.” • Enis Batur, “Ağaç” • Murathan Mungan, Kâğıt Gemi…
• Faruk Duman: “Çünkü anlatacak hikâye kalmamış.” • Enis Batur, “Ağaç” • Murathan Mungan, Kâğıt Gemiler • Louis-Ferdinand Céline: “Değer taşıyan tek hikâye bedelini ödediğinizdir.” Notos bu sayısındaki kapak konusuyla ilk kez edebiyatın bu denli dışına çıkıyor. Hayvanların kötü davranışlara uğradığı ve hayvan katliamlarının yapıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Yalnızca ABD’de, yemek için yılda 10 milyar hayvan öldürülüyor. Fokların yüzde 42’sinin derisi canlı canlı yüzülüyor. Mezbahalarda endüstriyel katliam yaşanıyor. Notos’un “Sunuş” yazısında, hayvan hakları savunuculuğunun niteliğini yükseltmek, kendince bir katkıda bulunmak için bu dosyanın hazırlandığı belirtiliyor. Hayvan Hakları Federasyonu başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, Yedikule hayvan barınağı gönüllülerinden Tolga Öztorun ve Ömer Madra ile yapılan söyleşilerin yanı sıra, veteriner hekim İsmet Çolakel, Cem Dizdar ve Steven Best’in yazıları yer alıyor. Faruk Duman, A. Ömer Türkeş ve Umut Y. Karaoğlu’nun yazıları da konuya edebiyat ekseninden bakıyor. Topluluk halinde yaşayan böcekler, karıncalar konusunda uzman Bert Hölldobler ile yapılan söyleşi ile Alice Walker ile yapılan, et yemeyi niçin bıraktığına ilişkin söyleşi de dosya kapsamında yer alıyor. Buket Uzuner “Kadın ve Mekân” başlıklı yazısında Adalet Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak, Buket Uzuner’in Balık İzlerinin Sesi ve Aslı Erdoğan’ın Kırmızı Pelerinli Kent romanlarını mekânları bağlamında ele alıyor. Notos’un bu sayısında, son romanı İncir Tarihi üstüne Faruk Duman ile ayrıksı Fransız yazar Louis-Ferdinand Céline ile yapılmış iki söyleşi var.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Ömer Madra: “Tabiat Ana’nın haklarına saygı.” • Ali Teoman: “Eski defterlere dönmek.” • Enis Batur…
• Ömer Madra: “Tabiat Ana’nın haklarına saygı.” • Ali Teoman: “Eski defterlere dönmek.” • Enis Batur: “Mektuba Ağıt” • Tuncay Birkan: “Dickens: İmajın Ötesi” İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Haziran’da yayımlanan 22. sayısının kapak konusu, J.D. Salinger-Gizleri Suskusunda Bir Yazar başlığını taşıyor. Yazdıkları ve yaşadıklarıyla pek çok yazarı etkileyen, çağımızın en sıra dışı yazarlarından J.D. Salinger’ın yazdıkları arasında ilkgençlik zamanlarının zihnine yaptığı dalışların her yerdeki okuru aynı biçimde etkilemiş olması da ilginçtir. Dünya edebiyatının onu yitirdiği günlerin ertesinde hazırlanan dosya, Cem Akaş, John Updike, Faruk Duman, Dipti R. Pattanaik, Ufuk Karakurt, Deniz Korkut, Hande Öğüt, Paul Levine, Deniz Gündoğan’ın yazılarından oluşuyor. Bağımsız radyoculuk, ekolojik sorunlar, evrensel adalet ve doğruluk, demokrasi, sivil direniş dendiğinde akla gelen ilk adlardan Ömer Madra ile yapılan söyleşi de Notos’un bu sayısının öne çıkan bölümlerinden. Son kitabı Café Esperanza ilk önce Fransa’da yayımlanan Ali Teoman ile yapılan söyleşideyse Fransa’da geçirdiği üç ayı, eski defterleri açmasını sağlayan hastalığını ve yazın hayatını anlatıyor Teoman. Charles Dickens’ın Müşterek Dostumuz kitabının önsözü niteliğindeki Tuncay Birkan’ın “Dickens: İmajın Ötesi” adlı yazısının Notos’ta yayımlanan ilk bölümünde, memleketimizde vasat bir yazar olarak algılanan Dickens’a olan ilgisizliğin Batı’da uzun süre egemen olan “Dickens imajı”ndan kaynaklandığını belirtiyor Birkan.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Oruç Aruoba: “Gürültü içinde sessiz, kalabalık içinde yalnız.” • Enis Batur: “Merak Cemiyeti” • Hü…
• Oruç Aruoba: “Gürültü içinde sessiz, kalabalık içinde yalnız.” • Enis Batur: “Merak Cemiyeti” • Hüseyin Cevahir: “Çocuk ve Allah’ta Simgeler, Görüntüler, Çelişmeler” Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, Ağustos-Eylül, 23. sayısında kapak konusunu E-kitap’a ayırdı. E-kitabın hayatımıza girişiyle birlikte ve zamanla basılı kitapların ortadan kalkacağı endişesi yerinde mi? Uzun yıllardan bu yana, çeşitli yeniliklerin ardından sık sık romanın ya da kitabın öleceği tartışmaları yapılmasına karşın, ne roman, ne de kitap hayatımızdan çekildi. Basılı kitap, açıkça söylenebilir ki, varlığı sona erdirilmesi olanaksız bir nesne olarak yaşamayı kesintisiz sürdürecek. E-kitap ise, yayıncılık dünyasının yeni teknolojiyle arasını düzeltecek, yeni bir kapı açacak. Notos’ta e-kitap konusu, bütün bu yanlarıyla birlikte ele alınırken, okurlar için bir “e-kitap kılavuzu” yerine geçecek bilgiler veriliyor. Derginin bu sayısında, felsefeci Oruç Aruoba ve Fransız yazar Olivier Rolin ile yapılmış iki söyleşi var. Notos, 68 Kuşağı’nın önde gelen kişiliklerinden olan Hüseyin Cevahir’in edebiyat yazılarını yeniden yayımlamayı da sürdürüyor. Hüseyin Cevahir’in, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın şiiri üstüne, Çocuk ve Allah kitabından çıkarak yazdığı eleştiri yazısının da dönemin edebiyat kültürüne önemli bir katkı olduğu görülüyor.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Mine Söğüt: “Herkes geçmişinin ağırlığından kurtulmaya çalışıyor.” • Enis Batur: “Profilden Akropo…
• Mine Söğüt: “Herkes geçmişinin ağırlığından kurtulmaya çalışıyor.” • Enis Batur: “Profilden Akropolis” • Aylin Ünek: “Mehmed Uzun’un Kürt Edebiyatındaki Yeri” Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, Ekim-Kasım, 24. sayısında kapak konusunu Çağdaş Türk şiirinin bir kanonu var mı? sorusuna ayırdı. Adnan Özer, Alova, Hasan Bülent Kahraman, A. Adnan Azar, Mehmet Yaşın, Metin Cengiz, Can Bahadır Yüce’nin birbirinden farklı görüşler içeren yazılarıyla, konunun daha uzun ve ayrıntılı biçimde tartışılmasının gerekli olduğu çıkıyor ortaya. Üstelik şiir ne kadar tartışılsa yeridir, yararlıdır. Notos, bu sayısında yazarların çalışma odalarına girdi. Bugünlerde Ne Yazıyorlar? bölümünde Tahsin Yücel’den İnci Aral’a, Hasan Ali Toptaş’tan Ahmet Ümit’e, Murat Gülsoy’dan Sibel K. Türker’e, edebiyatımızın her kuşaktan gözde yazarlarının tezgâhındaki sırları ortaya döktü. Derginin bu sayısında, yazar Mine Söğüt ve şair Koray Feyiz ile yapılmış iki de söyleşi var.
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Ahmet Ümit: “Edebiyatın asıl amacı insan ruhunu anlamaktır.” • Birsen Tezer: “Üretebildiğimiz süre…
• Ahmet Ümit: “Edebiyatın asıl amacı insan ruhunu anlamaktır.” • Birsen Tezer: “Üretebildiğimiz sürece yaşamayı da becerebiliriz.” Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, Aralık-Ocak, 25. Sayısında kapak konusunu William Faulkner’a ayırdı. Amerikan edebiyatının en büyük yaratıcılarından ve dünya edebiyatının her zaman dorukları arasında görülen William Faulkner için derginin hazırladığı kapsamlı dosyada, Jean-Paul Sartre, Javier Marias, Dayton Kohler, Alexander Marshall, Necla Aytür, Ümit Hasan Usta, Deniz Gündoğan ve Cengiz Akın’ın yazıları yer alıyor. Notos’un bu sayısında, İstanbul Hatırası adlı yeni romanıyla dikkatleri üstünde toplayan Ahmet Ümit ile yapılmış bir söyleşi de var. İstanbul Hatırası’nı, romanın yazılma sürecini ve edebiyatın kendi ilgi alanındaki sorunlarını anlatan Ahmet Ümit, “Edebiyatın asıl amacı insan ruhunu anlamaktır,” diyor. Derginin ikinci söyleşisi de, “Üretebildiğimiz sürece yaşamayı da becerebiliriz,” diyen, caz şarkıcısı Birsen Tezer ile yapılmış. Notos Aralık 2010-Ocak 2011, 25
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Mario Vargas Llosa: “Okumaya ve Kurmacaya Övgü” • Hakan Bıçakcı: “Kurmacanın imkânlarının zorlanma…
• Mario Vargas Llosa: “Okumaya ve Kurmacaya Övgü” • Hakan Bıçakcı: “Kurmacanın imkânlarının zorlanmasına kimsenin tahammülü yok.” • Sema Kaygusuz: “Buradan Bakmak” Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının beşincisinin sonuçlarını Şubat-Mart, 26. sayısında açıkladı. Konusu Çağdaş Türk Edebiyatında En İyi 40 Şey olarak belirlenen Notos’un 26. sayısındaki soruşturma, 181 kişinin yer aldığı önemli bir kamuoyunun seçimlerini yansıtıyor. Şair, yazar, kitap, dergi, yayınevi, tasarı, olay ya da akla gelebilecek her şey arasından yapılan seçimlerle edebiyatımızı canlı tutan sonuçlar çıktığı söylenebilir. Notos’un bu sayısında genç kuşağın değerli yazarlarından Hakan Bıçakcı ile yapılmış bir söyleşi de var. Karanlık Oda romanından çıkarak edebiyatın çeşitli köşelerine giren söyleşi, Hakan Bıçakcı'nın yaratıcılığının dolaylarında dolaşıyor. Bu sayının ikinci söyleşisi de, Mısır kökenli şarkıcı Natacha Atlas ile. Ortadoğu'nun en güçlü seslerinden biri olan Natacha Atlas söyleşisi Notos okurları için bir sürpriz sayılabilir. 2010 Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Mario Vargas Llosa’nın törende yaptığı konuşmanın tam metni de Celâl Üster’in çevirisiyle Notos’un bu sayısının önemli yazılarından. Günlerin Getirdiği bölümündeki Tunç Tayanç’ın yazısında bir ilk çevirinin öyküsüyle Erdal Öz ve Can Yayınları’nın kuruluşu anlatılıyor. Yeni yayımlanan Taş Uykusu romanıyla yeniden tartışılmaya başlayan Aslı Tohumcu, Notos okurları ve yazar adayları için, okunması zorunlu kitapları seçti. Vivet Kanetti de «„En çok etkilendiği yazar“»ı anlattı. Notos Şubat-Mart 2011, 26
Добавлено
Год выхода: 2023
Язык: tr
• Yazar, söküğünü dikerken. Yazarlar nasıl yazıyor, yazarken ne dinliyor, ne yiyip içiyor, vb… • Mar…
• Yazar, söküğünü dikerken. Yazarlar nasıl yazıyor, yazarken ne dinliyor, ne yiyip içiyor, vb… • Mario Levi: “Yazarlık karanlık bir mağaraya inmek gibidir.” • Etgar Keret: “Öyküler hediye gibidir, öylece gelirler…” Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, Nisan-Mayıs, 27. sayısının kapak konusu olarak Editörlük kurumunu tartışmayı seçti. Editörlük zor zanaat başlığıyla sunulan dosyada, editörük kurumunun durumu, sorunları, geleceği üstüne ayrıntılı bir tartışma açılmış. Dosyanın yazarları da Cem Akaş, Selahattin Özpalabıyıklar, Tanıl Bora, İlknur Özdemir, Rebecca Carter, Ali Ünal, Semih Gümüş, Elif Köksal. Her zaman saklanıp kaynak olarak kullanılacak bir dosya. Notos bu sayısında bir kez daha yazarların mutfağının kapısını aralıyor. Bu kez mutfakta yazarken neler yeniyor, içiliyor, neler dinleniyor, daha neler yapılıyor, onu merak etti, ilginç yanıtlar aldı. İnci Aral, Fatih Özgüven, Cemil Kavukçu, Sema Kaygusuz, Mine Söğüt, küçük İskender, Faruk Duman, Kaya Genç, Emrah Serbes anlattı. Notos’un bu sayısının iki önemli, özgün söyleşisi var. İlki Mario Levi, ikincisi de kitapları son zamanlarda Türkiye’de epeyce ilgi bulan Etgar Keret ile. Notos’un sürekli yazarlarından Enis Batur da “’İş’ine (İçine) Bakmak”ta eleştirisini getiriyor, Buket Uzuner de okurlar ve yazar adayları için “okunması zorunlu kitaplar”ı seçti. Notos Nisan-Mayıs 2011, 27
Популярные книги